Επιχειρησιακος Σχεδιασμος 2021

            Οι καθοριστικές εξελίξεις που από τον Μάρτιο 2020 συγκλονίζουν την παγκόσμια σφαίρα έδωσαν το έναυσμα στην ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ Βόλου να χαρτογραφήσει εκ νέου την επιχειρησιακή της ατζέντα εν συνόλω και παράλληλα να επανεξετάσει τον ανά εξάμηνο επιχειρησιακό της σχεδιασμό.

            Καθώς μπαίνει στο 12ο εξάμηνο διεξαγωγής του και στην 6η διοργάνωση του, το Φεστιβάλ Βόλου ενεργοποιεί στρατηγικές συνεργασίες με τοπικές και περιφερειακές διοργανώσεις με σκοπό να διευρυνθεί και να εξελιχθεί μέσα από τη δικτύωση, αλλά κυριώς, μέσα από αυτές να αφομοιώσει τη νέα πολιτιστική πραγματικότητα και να επηρέασει τη διαμόρφωσή της. Παράλληλα, οι συνεργασίες αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για τη μετάβαση στην επόμενη πενταετία της επιχειρησιακής ατζέντας του φεστιβάλ, όπου ως κύριος στόχος τίθεται η σύσταση ενός νέου πολιτιστικού οργανισμού πανθεσσαλικής εμβέλειας ο οποίος θα ενσωματώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και από τις τέσσερις μεγάλες θεσσαλικές πόλεις (Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα, Καρδίτσα), διατηρώντας όμως η κάθε διοργάνωση την ιδιαίτερη πολιτιστική της ταυτότητα. Ήδη από τον Ιανουάριο 2021 το Φεστιβάλ Βόλου και προκειμένου της επίτευξης της στοχοθεσίας του συνεργάζεται με: Φεστιβάλ Λάρισας – Μύλος Παραστατικών Τεχνών, ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λάρισας και Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων ενώ βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

            Με κεντρικό άξονα και θεματική ταυτότητα την ΜΕΤΑΒΑΣΗ, το ετήσιο φεστιβάλ της Λάρισας Μύλος Παραστατικών Τεχνών, το Φεστιβάλ Βόλου και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων συντονίζουν φέτος τις δράσεις τους ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Παράλληλα προσπαθούν -μέσα από τους καλλιτεχνικούς τους προγραμματισμούς- να διερευνήσουν τους τρόπους ομαλής μετάβασης των τεχνών στο νέο πολιτιστικό αύριο που η πανδημία Covid-19 αναπόφευκτα ανατέλει.

            Το Φεστιβάλ Βόλου 2021 διατηρεί και εμπλουτίζει τον πολυθεματικό του χαρακτήρα.

Επτά τέχνες: θέατρο, χορός, εικαστικά, φωτογραφία, κινηματογράφος, μουσική και για πρώτη φορά γαστρονομία παρουσιάζονται διαδοχικά ως αυτόνομες ενότητες και όλες μαζί συνθέτουν το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Βόλου 2021. Κάθε ενότητα συντονίζεται από διαπιστευμένο εκπρόσωπο του είδους της. Με το νέο σχεδιασμό η προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση αναλαμβάνει καθήκοντα εκτελεστικής.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ Βόλου 2021 είναι οι:

από Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021 – Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021.

Στοχοθεσία  Φεστιβάλ Βόλου 2021

  • Παρουσίαση δράσεων και εκδηλώσεων που θα βοηθήσουν το κοινό να αντιληφθεί τις διεξόδους που προκύπτουν από τη φαινομενικά στάσιμη πολιτιστική πραγματικότητα.
  • Ανάδειξη της Μαγνησίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας Θεσσαλίας ως πολιτιστικό προορισμό.
  • Ανάδειξη της Μαγνησίας ως διεθνή γαστρονομικό προορισμό τεσσάρων εποχών.
  • Αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού στην Μαγνησία και την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας.
  • Θεσμοθέτηση ανοιχτού πολιτιστικού δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων θεσσαλικών πόλεων.
  • Ανάδειξη νέων προσώπων των τεχνών και των γραμμάτων από την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας.
  • Ανάδειξη της θεσσαλικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας κάθε θεσσαλικής περιφερειακής ενότητας.